Sparanghelul este una dintre legumele recomandate în sezonul cald. Producătorii de la noi au început deja să-l recolteze și să-l aducă pe tarabele din piețe. Un român întors din Germania a dat lovitura cu cea supranumită “leguma regilor”. Cu cât vinde un kilogram.
Sparanghelul este foarte apreciat în străinătate, însă mai puțin cunosut la noi. Leguma s-a aflat, însă, la târgul de produse tradiționale organizat în weekend la Târgu-Mureș, iar cea cultivată în comuna Filpișu Mic a fost printre cele mai apreciate.
(VEZI AICI: CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ MĂNÂNCI SPARANGHEL ÎN FIECARE ZI. ATENȚIE, ÎNSĂ! ÎN ROMÂNIA COSTĂ 50 DE LEI KILOGRAMUL)
După ce a învăţat meserie în Germania, Ferencz Demeter s-a întors în România şi şi-a deschis propria afacere cu sparanghel. Acesta deţine două hectare şi jumătate de teren cultivat cu “leguma regilor” şi spune că an de an cererea este tot mai mare. Asta, în condițiile în care preţul de vânzare este mai piperat faţă de cel al altor legume: 40 de lei un kilogram.
“A fost şi este o plantă care se încadrează în primele 10 plante ca importanţă, atât alimentară cât şi – aş putea zice – terapeutică. Acest produs, în afara faptului că are un gust excelent, are şi o cantitate mare de vitamine începând de la complexul A, B, B1, B2, B3, B12, K si E”, spune doctor inginer Liviu Todoran, specialist în Alimentație Publică.
Sparanghelul este apreciat inclusiv de bucatari. “O să vă pregătim un antricot românesc, din carne românească şi cu sparanghel la grătar. Sparanghelul îl folosim ca şi garnitură. Să dăm o cromatică farfuriei noastre. Vom folosi şi o salată de rucolla, roşii cherry şi parmezan. Grătarul trebuie să fie foarte încins. Eu folosesc foarte multă sare grunjoasă. M-am gândit să asezonăm carnea noastră cu un sparanghel proaspăt. Un sparanghel verde, un sparanghel alb”, explică chef Ionuţ Papară, potrivit observatornews.ro.
Cunoscut și sub denumirea de hrana regilor, sparanghelul, pentru a nu-și pierde din proprietăți, se prepară la grătar sau în abur.